Hassas bir konu olarak Türkiye’de GDO’lu ürünler tepki toplamıştı. GDO’lu ürünlerin doğrudan gıda üretiminde kullanımı yasak; ancak hayvan yemi olarak kullanılabiliyor. Buğday Derneği’nin paylaştığı bilgiye göre:
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) talebi üzerine, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo Ekonomik Değerlendirme Komitesi MON87427 (mısır), FG72 (soya) ile 305423 (soya) isimli üç ayrı ürünün hayvan yemi üretiminde kullanılmasına onay verdi. Komite, 3 soya geni için daha önce alınmış ve süresi 26 Ocak 2021’de sona eren kullanım izinlerini ise iptal etti.
Derneğin haberinin detayında, kritik bir ayrıntı da aktarılmakta;
Bu kararların ardından şu an Türkiye’de toplam 32 GDO’lu ürünün ithalatına izin veriliyor. GDO’lu ürünlerin doğrudan gıda üretiminde kullanımı yasak; ancak hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ve bu niyetle kullanılıp ithal edilebiliyor. Bu durum gıda güvenliğimiz konusunda çok büyük bir tehlike ve belirsizlik doğuruyor. Öncelikle GDO’lu yemlerle beslenen hayvansal ürünler aracılığıyla GDO dolaylı yoldan soframıza gelebiliyor; ikincisi de GDO’lu ürünler hayvan yemi olarak kullanılmak üzere ülkeye girdikten sonra bu ürünlerin hangi alanlarda kullanıldığına dair bir takip sistemi yok.
- Buğday Derneği’nin arşivlenen haberine buradan ulaşabilirsiniz.
- Spot Foto: https://www.bugday.org/blog/wp-content/uploads/2017/08/GDO-kapak.png
Bu yazı hakkında düşünceler