Türkiye’nin otomobili (TOGG) yerlilik konusunda fikir ayrılığına sebep olurken, fikri mülkiyeti yerli bir marka olarak, montaj fabrikası Türkiye’de kuruldu.
Aslında bir çok otomobil markasının parça üretimi ve bazı modellerinin montajı halihazırda Türkiye’deki fabrikalarda yapılmakta.
Aslında mesele Türk Malı” ve “Yerli üretim” kavramlarının karıştırılmasından ibaret!
Yani bir çayın İngiliz markası olmasına rağmen, Türkiye’de üretilmesi ve “0869” ile başlayan barkod ile işaretlenmesi onu “yerli üretim” statüsüne sokarken… “İngiliz malı” olmaktan çıkarmaz.
Fark, fark edilmek istenmeyecek kadar gizli…
Finduğumuzu, sektörün marka devine gönderdiğimizde, bize Hollanda çikolata paketi içinde dönünce “Avrupa çikolatası” olması durumuyla aynı şey işte.
Bir ürün – hizmet; nerede üretiliyorsa değil, kimin markasıyla satılıyorsa oranın malıdır.
Başka bir örnek; Çin’de üretilen piyasa devi ABD’nin akıllı telefon markasının ürünleridir.

Türkiye’nin otomobili …
Marka tescili bağlamıyla Türk Malı olmakla beraber, %100 yerli üretim yani yerli otomobil kavramından uzak durumdadır. Bu sebeple, farklı bakış açılarıyla değerlendirilebilir bir Türk Markasıdır sadece.
Tamam. Olabilir.
Zannediyorum ki; bu konu, daha çok sisyasi malzeme olarak gündemde yer alacak. Elbette malum siyaset de %100 yerli olacaksa, Türkiye’nin ayrı bir parçasıdır. Halk için siyaset mi siyaset için halk mı? Her şey malzeme bizde; Ayasofya Müslümanların mı, Hristiyanların mı… Kudüs kimin? Yerli otomobil falan… Hepsini geçiniz efendim…
Türkiye’nin otomobili yerli olsa ne olur olmasa ne olur? Hedef kitlesiyle de fiyatıyla da Türkiye’nin otomobili ne yazık ki; genel oy kitlesinin altına değil sadece ağzına malzemedir.
Bu yazı hakkında düşünceler